Acasă » Blog » Optimizare site web. Imagini articole

Optimizare site web. Imagini articole

Share this post on social!

Iata o lista cu actiuni de optimizare a site-ului web in sensul reducerii dimensiunilor fisierelor imagini din articolele publicate dar si a afisarii lor corecte cu impact in viteza de afisare a paginii in browser.

 1. Furnizare  imagine exact la dimensiunile latime/inaltime de afisare in pagina respectiva
 2. Pe cat posibil, furnizare atribute width si height pentru tag-ul img
 3. Pentru site-ul WordPress, daca s-au creat ulterior dimensiuni noi pentru thumbnailuri, folositi plugin-ul Regenerate Thumbnail *(gratuit) pentru construirea de thumbnail-uri cu noile dimensiuni pentru imaginile existente
 4. Pentru imaginile deja incarcate in WordPress, faceti download la imagini (directorul wp-content/uploads), comprimati-le cu FILEminimizer Images 3.0** (gratuit) local cu un factor de calitate de 94% si incarcati-le iarasi prin FTP (Am fcaut acest lucru pe starjunior.ro pentru imaginile comune tuturor paginilor. Rezultat: 0.6MB reducere “greutate” pentru fiecare pagina a site-ului. Vezi detalii in articolul Sector Web Optimizare pagini web. Imagini comune “sitewide”)
 5. Faceti acelasi lucru – daca inca nu ati facut-o deja – pentru imaginile comune tuturor paginilor (din antet, subsol, background-uri); se pot identifica caile de acces la fisiere din css uneori sau pur si simplu consultand sursa paginii in brwoserul folosit pentru afisarea paginii web.
 6. Pentru imaginile jpeg, WordPress redimensioneaza imaginile cu un factor de calitate implicit de 90%. De aici incolo, pentru imaginile ce se vor inacarca, folositi un factor de calitate de 80-85%. Cum? Astfel: in fisierul functions.php adaugati urmatoarea linie de cod:

add_filter( ‘jpeg_quality’, create_function( ”, ‘return 84;’ ) );

Diferentele de calitate vor fi insesizabile vizual, dar reducerea dimensiunilor fisierelor imagine poate fi chiar si de 50%

Rezultate optimizare site web. Comprimare imagini articole

 1. Reducerea dimensiunii paginii (Exemplu: Starjunior.ro homepage a scazut cu 0.64 MB)***
 2. Reducerea consumului de banda
 3. Conservarea resurselor serverului
 4. Cresterea vitezei de afisare pagina web
 5. Cresterea numarului de pagini vizitate si afisate de catre un utilizator intr-o sesiune
 6. Experienta utilizatorului creste calitativ
 7. Conversia se imbunatateste
 8. Traficul creste – ceea ce duce iarasi la imbunatatirea tuturor factorilor de mai sus

*, ** – Dati cautare intr-un motor de cautare si veti gasi locatiile de download si instructiuni de instalare si utilizare

*** – Comprimarea imaginilor comune (vezi in acest sens articolul Optimizare pagini web. Imagini comune “sitewide”) si a imaginilor din primele 10 zile din noiembrie 2014 (suntem pe 10 noiembrie 2014) a dus la o scadere a dimensiunii homepage StarJunior.ro de 1.24 MB!!!!! Este ceva! Succes si daca aveti de facut comentarii sau aveti propriile tehnici de optimizare web as fi foarte incantat sa le aflu si sa le incerc si eu.

Referinte:

Lasă un răspuns

Traian Constantin Predan

Traian Constantin Predan

Inginer absolvent al Politehnicii București proiectează și construiește sisteme online. Lucrează proiecte extrem de diverse, îi plac viziunile noi care provoacă la dezvoltarea unor soluții tehnice eficiente și stabile.