Acasă » Blog » Instrument de raportare a pozitionarilor unui website in Google

Instrument de raportare a pozitionarilor unui website in Google

Share this post on social!
Script de preluare automata date din Consola de cautare Google

Instrument automat de verificare a pozitionarii unui website in Google pentru seturi de expresii cheie de cautare

Ca specialist SEO ai intotdeauna nevoie sa verifici periodic pozitionarea in rezultatele Google a unui website pentru un set de expresii cheie stabilit dinainte. Exista posibilitatea sa o faci manual, sau cu instrumente puse la dispozitie pe site-uri online. Dezavantajul este interfata, care iti manaca timpul si nu este eficienta.

Solutia: crearea unui instrument bazat pe API-urile de la Google.

Instrument de autentificare si interogare a datelor din google Search Console

La Sector web am dezvoltat inhouse un astfel de instrument pe care il utilizam in proiectele noastre SEO

Daca ai un cont in google Search console, instrumentul va trebui sa se autentifice in contul respectiv si sa interogheze datele de care are nevoie.

Autentificarea este facuta prin obtinerea unui token temporar pe baza userului si parolei si care se poate reimprospata ulterior.

Odata efectuata autentificarea, se pot face interogari prin cUrl (lucram in PHP, deocmadata)

Rezultatul: obtinem automat in format json toate expunerile unui site i functie de cautare, pozitia si numarul de click-uri efectuate, precum si pagina expusa.

Filtram setul de date dupa expresiile de cautare din setul de expresii atasate site-ului si obtinem periodic evolutia pozitionarii in Google a website-ului pentru expresiile pentru care urmarim sa optimizam website-ul dpdv SEO.

Traian Constantin Predan

Traian Constantin Predan

Inginer absolvent al Politehnicii București proiectează și construiește sisteme online. Lucrează proiecte extrem de diverse, îi plac viziunile noi care provoacă la dezvoltarea unor soluții tehnice eficiente și stabile.