Acasă » Blog » Centrarea unei serii de imagini diferite in DIV-uri (containere) identice

Centrarea unei serii de imagini diferite in DIV-uri (containere) identice

Webdesign - Sector Web - Centrare imagini

Ca programator web esti pus uneori in fata unei cerinte de centrare a unei serii de imagini cu dimensiuni diferite in DIV-uri (sau alt gen de containere) identice ca dimensiuni.

Bineinteles ca trebuie gasita o solutie generala prin care se centreaza automat aceste imagini in containerele lor.

Exemplul este preluat de pe site-ul nadiacoaneci.eu, unde in partea de os a homepage-ului este afisat un widget in care ruleaza (vertical) un set de imagini sigla. Fiecare imagine este plasata intr-un div cu latime si inaltime fixa, avand si un acelasi padding. Imaginile au latimea mai mica sau cel mult egala cu latimea div-ului exterior; la fel si inaltimea.

Setul de imagini provine din interogarea unei baze de date si intr-o bucla creata in codul php se genereaza codul html al widgetului. Pozitia naturala a unei imaginii in interiorul div-ului exterior este in coltul din stanga sus al div-ului.

Exista si solutii exlusiv CSS, dar de data aceasta o solutie la indemana poate fi:

+ obtinerea dimensiunilor imaginii

+ calcularea marginilor laterale pe latime si pe inaltime ale imaginii

Sa vedem codul*:

//obtinem imaginea (src, alt)

$imagine = get_the_image( array( ‘size’ => ‘carousel-home-parteneri’, ‘before’ => ‘<div class=”post-thumb” >’, ‘after’ => ‘</div>’, ‘echo’ => false, ‘format’ => ‘array’ ));
//obtinem latimea si inaltimea imaginii
list($w1, $h1) = getimagesize(str_replace(‘http://www.nadiacomaneci.eu/’, ‘/home/nadiac/public_html/’, $imagine[‘src’]));

//afisam imaginea calculand marginile imaginii pentru centrare in div-ul div-imagine

echo ‘<img src=”‘.$imagine[‘src’].'” width=”‘.$imagine[‘width’].'” height=”‘.$h1.'” class=”‘.$imagine[‘class’].'” alt=”‘.$imagine[‘alt’].'” style=”margin:’. ((int)(94 – $h1) / 2).’px ‘.((int)(120 – $w1) / 2) . ‘px’ . ‘” /></a>’;

* – Lucram in wordpress,deci avem cod html imbricat cu cod php dar am omis tag-urile de deschidere si inchidere cod php

Functia get_the_image nu ofera intotdeauna valorile width si height. Ca urmare le obtinem cu functia nativa php  getimagesize care ia ca parametru calea locala catre fisierul imagine.

Containerul div-imagine are o inaltime si latime fixe, aceleasi pentru fiecare imagine: height=94px, width=120px. Calculul marginilor imaginii in interiorul containerului div-imagine pentru a plasa imaginea exact in centrul div-ului, atat pe latime cat si pe inaltime se face dupa formula:

margin-top=margin-bottom= ((int)(94 - $h1) / 2);

margin-left=margin-right= ((int)(120 – $w1) / 2);

unde $h1 si $w1 sunt inaltimea, respectiv latimea imaginii, calculate deja;

Folosindu-ne de avantajul imbricarii codului html+php, cream atributul style astfel:

style="margin:'. ((int)(94 - $h1) / 2).'px '.((int)(120 - $w1) / 2) . 'px' . '"

Un exemplu concret al utilizarii acestei metode il gasiti pe site-ul web FNC, dezvoltat de Sector web, in pagina de Parteneri proiecte

nv-author-image

Traian Constantin Predan

Inginer absolvent al Politehnicii București proiectează și construiește sisteme online. Lucrează proiecte extrem de diverse, îi plac viziunile noi care provoacă la dezvoltarea unor soluții tehnice eficiente și stabile.